stamboeken

FHRS

Bij de NVO is één stamboek aangesloten, het gaat hier om het FHRS. Het in 1983 opgerichte stamboek heeft een erkenning van het landbouwschap ontvangen voor alle rassen. Het FHRS doet de stamboektaken voor de volgende rassen:

Stamboek

FHRS is opgericht in februari 1983 met het doel het Fries-Hollandse rundveeras in stand te houden. Dit mooie en sterke ras dreigde ten onder te gaan aan de opkomst van de Holstein-koeien, de zogenaamde ‘holsteinisering’. Veel fokkers van andere rassen onderkennen de kracht en kwaliteit van het Fries-Hollandse ras en zijn gaan inkruisen.

  • Fries Hollands
  • Holstein Frisian
  • Piemontese
  • Blonde d’Aquitaine
  • MRIJ
  • Fleckvieh
  • Blaarkop

Het FHRS stelt zich tot doel om de bovenstaande rassen in stand te houden.

Het FHRS verzorgt registratie van dekkingen, inseminaties, geboorten enz. , afgifte van registratiekaarten en stambomen. Maar ook bedrijfsinspectie en afgifte van exportcertificaten behoren tot de werkzaamheden. Het FHRS opereert als een volwaardig stamboek. Met de stamboeker als blad wat de leden van het FHRS krijgen.

TIP

TIP staat voor Totaal Index Praktijk. Doel van de door NVO ontwikkelde TIP is om een rangschikking te kunnen maken van stieren die het meest voldoen aan de fokkerijprioriteiten voor de komende tijd. Deze hebben nog steeds het boerenbelang als prioriteit. Partners worden aangemoedigd om deze TIP naast de gangbare index op de kaart te zetten.

Voor het productiegedeelte is ‘Laatrijpheid’ toegevoegd. Boeren vragen hiernaar omdat ze in de praktijk gezien hebben dat de gestage groeiers het langer volhouden op hun bedrijven en daarmee uiteindelijk meer opleveren.

Een andere belangrijke aanpassing is het inwegen van betrouwbaarheid voor ‘Levensduur’ en ‘Vruchtbaarheid’. Deze twee fokwaarden blijven nog lang onbetrouwbaar nadat de eerste dochters aan de melk zijn gekomen. In TIP worden deze afwijkingen gedempt.

De boer krijgt meer zekerheid, temeer omdat de zware inweging voor de bewezen stieren intact blijft.

Ook de andere aanpassingen komen uit de praktijk. Het ‘Celgetal van de derde lactatie’ wordt gebruikt als betere voorspeller voor de lange termijn uiergezondheid en wordt daarbij ook nog eens zwaarder ingewogen. Daarnaast is er behoefte om harder aan ‘Benenverbetering’ te werken.

Het algemene beeld is dat de TIP zal helpen weer wat geduld in de fokkerij te brengen. Betrouwbare stieren met laatrijpheid zullen stijgen in de lijsten. Hiermee wordt het belang van de boer gediend en wordt tegenwicht geboden tegen de snelle fokkerij waarmee de sector wordt bestookt. Uiteindelijk is de richting en zekerheid voor de praktische veehouder belangrijker dan de snelheid.

GES

Genetic Evaluation Sires (GES) verwijst naar het proces van het beoordelen van de genetische waarde en kwaliteit van fokstieren. Het is een systematische en wetenschappelijke benadering waarbij de genetische potentie van individuele stieren wordt geëvalueerd op basis van verschillende kenmerken en prestatie-indicatoren.

In augustus 2010 heeft het GES voor het eerst Genomics in de Nederlandse fokwaarden verwerkt. Voorlopig is Genomics een fokkerijversnelling met hoog marketinggehalte en met vooral voordelen voor de fokkerij-organisaties. Het is een jonge wetenschap met veel statistiek, weinig fundamenteel begrip en daardoor weinig risicoanalyse van lange termijneffecten voor de populatie. De betrouwbaarheid is nog dusdanig dat de kans op afzwaaiers aanzienlijk is.

Het GES beveelt een fokkerijversnelling aan op basis van Genomics. Dit zou betekenen dat voor een groot gedeelte van de paringen op Nederlandse veehouderijen niet meer gewacht wordt op voldoende dochterinformatie.

De NVO ziet als risico dat door de computer nog niet herkende slechte eigenschappen zich verspreiden en dat een bloedvernauwing versneld wordt richting al enige tijd populaire genen. Hier staat tegenover dat veel veehouders van mening zijn dat de holsteinfokkerij juist al is doorgeschoten. De roep is om koeien die solide gebouwd en goed in balans zijn en daar zal Genomics voorlopig niet bij helpen. NVO zet zich in om deze balans te herstellen.

Klanten van bij NVO aangesloten partners profiteren van onderlinge betrouwbare, duurzame stamboekinformatie, kennisdeling, een goede service en een aantrekkelijke prijs.

Partners stamboeken: